Anar al contingut principal

La xarxa de contactes

El networking, es defineix com el procés voluntari pel qual, a través d'intermediaris, un individu es posa en contacte amb uns altres que disposen d'informació o de poder de decisió pel que concerneix un lloc de treball.

És molt important realitzar una labor d'explotació i  manteniment d'una xarxa de contactes professionals. Aquesta xarxa és, en efecte, un aspecte essencial de la cerca d'ocupació, perquè els anuncis només corresponen a la part visible de l'iceberg de llocs vacants. Trau-li partit a la teua xarxa de contactes.

MANERA D'ÚS DE LA XARXA DE CONTACTES

L'eficàcia del networking ja ha sigut profusament demostrada: és la millor forma per a tu de donar a conéixer al major número de gent i al menor cost, que estàs buscant una nova ocupació, així com del tipus d'ocupació i sector en el qual estàs interessat. L'objectiu consisteix a fer emergir ofertes d'ocupació i de fer que aquestes arriben a tu de forma natural.

Per a començar, elaborar una llista de contactes que abasten a la teua família, amics i coneguts així com de vells col·legues et posarà en el punt de partida per a iniciar la caça. Aquest és un bon inici, però hauràs d'anar actualitzant aquesta llista a mesura que les persones de la llista inicial et faciliten nous contactes, de manera que aquesta anirà engrandint-se progressivament sempre entorn al tipus de lloc i activitat al qual vulgues optar.

Pots dirigir-te a cadascun dels teus contactes per carta, mail o trucada telefònica. En cas de trucada, procura fer-la una setmana després d'haver enviat carta, per a donar temps a aquesta a arribar a la seua destinació. L'objectiu consisteix a aconseguir una entrevista en la qual pugues ampliar i requerir informació sobre l'actualitat del domini d'activitat, així com un panorama dels contactes interessants i de pistes de cerca d'ocupació que el vostre interlocutor puga facilitar-te.

L'ART DE LA "ENTREVISTA DE NETWORKING"

Encara que l'objectiu del tipus d'entrevista difereix de l'entrevista de treball tradicional, es tracta igualment d'impressionar al contacte. La teua roba, actitud i discurs han d'oferir una imatge professional. Com més clar, precís, entusiasta i simpàtic sigues, més interessat es mostrarà el teu interlocutor i serà més procliu a donar-te suport i ajudar-te.

No et presentes com un cercador d'ocupació, no portes el teu CV, t'arrisques a convertir la situació en incòmoda per a ell i al fet que fuja d'ella a la mínima oportunitat que se li presente. La teua intenció només és demanar consell, conéixer el domini de competència del teu contacte i, eventualment, eixamplar la teua llista de persones interessants. No busques fer llàstima, no sol resultar. Insisteix en el fet que ara et trobes en un període de transició, explicant el teu projecte de futur i les competències de què disposes per a dur-ho a terme.

Al final de l'entrevista, assegura't que el teu interlocutor ha comprés el que esperaves d'ell, i que si pot proporcionar-te algun contacte, o si et pot aportar alguna informació en el futur, te la farà arribar d'alguna manera. Agraeix-li la seua amabilitat en haver-te rebut. Quan arribes a casa, anota en la teua planning la data de l'entrevista perquè pugues veure l'avanç global del teu projecte.

Després d'una sèrie d'entrevistes, sabràs per la teua llesta qui ha mostrat interés per tu i quins contactes han sigut útils. Flama regularment per a saber si tenen alguna novetat; has de tindre clar que la teua tasca consisteix a aconseguir que els teus contactes t'aporten la major quantitat possible d'informació útil. Quan la teua cerca d'ocupació haja conclòs, fes-ho saber a les persones que formen part de la llista, agraint-los la seua ajuda.


La xarxa de contactes (121)