Entrar


La conciliació segueix a l'alça: augmenta la qualificació en dotze comunitats autònomes

9 de cada 10 llocs de treball creats han sigut a temps complet en l'últim any. S'aconsegueix el millor registre de l'últim lustre quant a les persones que compaginen treball i estudis

Adecco Group Institute, el nou centre d'estudis i divulgació del Grup Adecco, ha analitzat de l'Enquesta de Població Activa (*EPA) en el segon trimestre de 2019. Entre altres aspectes, l'estudi ha analitzat la conciliació entre la vida personal i professional, extraient una conclusió positiva ja que predominen els augments en la puntuació. És més, dotze comunitats autònomes milloren la seua respectiva qualificació. La Comunitat Valenciana continua encapçalant les posicions, seguida de Navarra, que escala un lloc i desplaça al País Basc al tercer lloc.

Menys jornada parcial

L'ocupació a temps parcial contínua amb la tendència descendent que va iniciar al començament de 2015, juntament amb l'inici de la recuperació econòmica. Durant l'últim any, 9 de cada 10 llocs de treball creats han sigut a temps complet, per la qual cosa ha baixat la proporció d'ocupats a temps parcial (14,6%; 1 dècima menys que fa un any). És la proporció més baixa des de desembre de 2012.

Pese a la lleugera reculada de la proporció de persones que treballen a temps parcial, aquesta ha crescut en 11 autonomies i ha caigut en les restants 6: la Comunitat Valenciana, Aragó, el País Basc, Andalusia, Cantàbria i la Comunitat de Madrid. Navarra, que fa un any es col·locava en la quarta posició, s'alça fins al primer lloc, amb un 16,6% (+0,7 p.p. interanual), desplaçant al País Basc a la segona plaça (-0,6 p.p.). Extremadura ascendeix dos escalons, la qual cosa li permet situar-se en el tercer lloc, amb un 16,2% (+0,4 p.p.).  Balears roman en l'última posició amb un 12,3% (+0,2 p.p.) seguida per la Comunitat de Madrid (13,1%; +0,04 p.p.) i Canàries (13,4%; +0,1 p.p.).

Treballar i estudiar per al 11,5% dels ocupats

La proporció d'ocupats que cursen estudis s'ha vingut incrementant en cadascun dels últims nou trimestres. És la major cadena de trimestres amb increments almenys en 15 anys. En el segon trimestre, aquesta proporció puja fins al 11,5%, el major registre en cinc anys i 4 dècimes per damunt d'un any abans. Són pràcticament 2,5 milions de persones les que treballen i estudien al mateix temps.

Nou comunitats veuen incrementar aquesta variable, al mateix temps que set mostren descensos i la restant, Castella-la Manxa, roman igual que fa un any. Navarra i el País Basc ocupen les dues primeres posicions i són també les dues que mostren els majors increments. En el cas navarrés, és un 17,1% dels ocupats els que també cursen estudis (+2,5 punts percentuals). És la dada més alta aconseguit per qualsevol autonomia en almenys quinze anys. Al País Basc, els ocupats que estudien són el 16,4% del total (+2,2 p.p.). En la situació oposada es troben tres autonomies en les quals els ocupats que cursen estudis són menys del 10% del total. Es tracta d'Extremadura (8,5%, després d'un descens interanual de 7 dècimes), Astúries (9,3%, -1,1 p.p.) i Andalusia (9,8%; -0,3 p.p.).

Pot consultar la notícia original ACI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org