Entrar


Com tramitar l'atur amb les oficines d'ocupació tancades?

Els més de 3,2 milions d'aturats registrats que hi ha a Espanya tindran tancades les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) durant aquest període d'estat d'alarma. El Ministeri de Treball i Economia Social va ordenar a partir de hui el tancament del servei d'atenció al públic presencial per a «atendre les recomanacions de les autoritats sanitàries per motius de salut pública, evitant els desplaçaments dels ciutadans i el contacte presencial», va explicar el departament liderat per Yolanda Díaz en una nota.

No obstant això, aquests centres es mantindran en funcionament a porta tancada i garantiran així la tramitació de les prestacions per desocupació per a tot aquell que ho necessite. I és que de ben segur en els pròxims dies seran molts els que hauran de donar-se d'alta en la prestació per desocupació davant el devessall de ERTE que ja s'estan tramitant. Per això, el Ministeri està treballant ja a reforçar l'atenció telefònica i per mitjans electrònics.

Aquest anunci ha portat al col·lapse telefònic a moltes oficines d'ocupació, però els beneficiaris de l'atur han d'estar tranquils, ja que les oficines renovaran d'ofici totes les demandes d'ocupació i enviaran al correu o mòbil de l'aturat la demanda segellada i la pròxima data de renovació.

I per a aquells que es queden ara sense treball i hagen de sol·licitar el cobrament d'aquesta prestació? Des del Ministeri informen que ha de sol·licitar-lo per telèfon o de manera telemàtica en cas que siga un acomiadament individual i el mateix si prové d'un *ERTE, però en aquest cas ha d'esperar que l'empresa comunique l'expedient a l'autoritat laboral de la seua comunitat autònoma.

Les sol·licituds d'atur es poden realitzar a través dels telèfons facilitats en cada província. Si són persones que ja han estat abans en desocupació, es disposa de les dades i es realitzaran preguntes de contrast per a assegurar l'autenticació. Legalment cal passar pel Servei Públic d'Ocupació Autonòmica per a inscriure's com a demandant d'ocupació, o bé reactivar la demanda, així que pròximament es comptarà amb una solució acordada entre l'Estat i les comunitats autònomes per a salvar aquesta circumstància, segons van avançar fonts de Treball a aquest periòdic.

El fonamental és que els terminis no correran, tal com ha acordat el Ministeri. En una situació normal una persona es queda en atur i té 15 dies hàbils per a demanar una prestació. Si la demana després, se'l reconeix però se li descompten els dies fora de termini. No succeirà així ara. Els ciutadans en atur podran anar demanant les prestacions i se'ls reconeixeran sense restar-los cap dia del que els corresponga en el pagament.

Sense oficines de Seguretat Social

D'igual manera, les oficines de l'Institut Nacional de la Seguretat Social i de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) tampoc estan ja obertes des de hui al públic després que el departament dirigit per José Luis Escrivá ordenara el seu tancament per a complir amb les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Els ciutadans tenen la possibilitat de realitzar els tràmits urgents que no puguen posposar-se a través dels instruments telemàtics de la Seu Electrònica, del Sistema Xarxa i del Registre Electrònic, o bé trucant als telèfons 901166565 (INSS) i 901502050 (TGSS).

Igual que el SEPE, els centres es mantindran operatius a porta tancada, amb la finalitat de garantir el funcionament únicament dels serveis indispensables. Es tenen en compte, a més, la suspensió de termes i la interrupció de terminis dels procediments administratius aprovats dissabte passat pel Govern.

Consulta la notícia original *AQUI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org