Entrar


Unes previsions de rècord: l'ocupació per Nadal superarà per primera vegada els 450.000 contractes

Les úniques províncies en les quals caurà la contractació serà a Jaén (-1,2%), i Toledo (-0,8%)
Transport i logística, hostaleria i comerç són els grans dinamitzadors de la contractació en aquesta època

A causa de l'auge de les plataformes tecnològiques i el comerç electrònic, els ocupadors demandaran perfils amb competències digitals

Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món, ha publicat les seues previsions de contractació per a la campanya de Nadal d'enguany. Per a dur a terme la seua anàlisi, la companyia ha tingut en compte els sectors més dinàmics en aquesta època de l'any.

En el seu estudi, *Randstad preveu que la campanya de Nadal d'enguany generarà al nostre país més de 453.000 ocupacions per primera vegada en la història, sent a més el seté any consecutiu de creixement. En concret, la previsió de *Randstad assenyala 453.260 contractacions en els sectors de transport i logística, hostaleria i comerç durant els mesos de novembre, desembre i gener, la qual cosa suposa un creixement del 5% respecte a la xifra obtinguda l'any anterior (431.650 contractes).

Contractes generats en la campanya de Nadal i variació interanual

Font: Randstad

Analitzant la sèrie històrica es comprova que, després de superar els 288.000 contractes en el Nadal de 2007, el volum es va reduir en un brusc 35,9%, situant-se a l'any següent per davall dels 185.000, la xifra més baixa de tota la sèrie. Des d'aquest moment, els contractes realitzats durant la campanya de Nadal van augmentar durant tres anys consecutius per a després descendir lleugerament (-7,5%) en 2012. Després d'aqueixa reculada, el nombre d'incorporacions va tornar a incrementar-se durant les següents set campanyes de manera consecutiva, fins a aconseguir, per primera vegada en la història les 453.000 contractacions en aquest exercici. Malgrat la xifra rècord, el creixement, d'un 5%, és el més moderat d'aquests set anys consecutius d'increments.

“El creixement de la contractació vinculada a la campanya de Nadal és una bona notícia. És clar que els creixements són molt més moderats que en els anys anteriors, alguna cosa que ve explicat, principalment, per l'alentiment del segment d'Hostaleria i en menor mesura de Comerç. Però les nostres previsions apunten al fet que així i tot tindrem una campanya amb més contractació que en el passat exercici, per la qual cosa serà un nou rècord. I el fet que en totes les comunitats autònomes es produïsquen creixements respecte a 2018 és, sens dubte, una altra bona notícia” celebra Valentín *Bote, director de *Randstad *Research.

Pot recorda que “l'augment del consum en sectors tan importants com el comerç o el turisme genera necessitats puntuals de contractació. Aquestes posicions temporals són una gran oportunitat per a incorporar-se al mercat laboral amb garanties, ja que entre el 20% i el 25% d'aquests contractes es converteixen a indefinits i es poden prorrogar amb la campanya de rebaixes de gener”.

Creix la contractació en totes les comunitats

La regió del professional és un indicador d'importància a l'hora de dur a terme aquest estudi. *Randstad subratlla que, un altre any més, totes les regions creixeran quant a les contractacions de cara a la campanya nadalenca respecte a la de l'exercici anterior. Així, Balears, amb el 12,5%, Canàries, amb 12,1%, i La Rioja, 8,6%, seran les comunitats que experimenten els majors increments de contractació.

Contractes per regió i variació

Font: Randstad

Amb taxes més moderades, però encara per damunt de la mitjana nacional (5%), es troben Cantàbria (6,8%), Aragó (6,2%), Navarra (5,7%), Galícia (5,5%), i Castella i Lleó (5,1%). Per davall de la mitjana se situen Andalusia, Euskadi (totes dues amb 4,9%), Astúries (4,8%), la Comunitat Valenciana, Catalunya (les dues amb 4,6%), i la Regió de Múrcia (3,3%). Tanquen la llista, amb els percentatges més baixos, la Comunitat de Madrid (2,9%), Extremadura (2,1%) i Castella-la Manxa (1,9%).

En l'àmbit provincial, *Randstad detecta considerables diferències. Las Palmas (16,2%), Lleida (9,5%) i Valladolid (9,3%) són les que registren els creixements més acusats, mentre que els més discrets es donen a Conca (0,5%), Segòvia (0,4%) i Salamanca (0,1%). Les úniques províncies on es reduirà el volum de contractació serà a Jaén, amb un descens del 1,2%, i Toledo, amb un 0,8% menys.

Transport, hostaleria i comerç: els dinamitzadors de la contractació

L'estudi determina que els sectors que impulsen la generació d'ocupació durant el període nadalenc són comerç, hostaleria i transport i logística, directament relacionats amb dos motors econòmics fonamentals d'aquesta època: el comerç i el turisme, tant nacional com internacional.

Tal com destaca *Randstad, la creació d'ocupació es trobarà molt repartida entre els diferents sectors dinamitzadors de la contractació. Així, transport i logística serà el que generarà més contractes, suposant el 37,9% de nous llocs. Li segueix l'hostaleria, que totalitzarà el 32,3% dels contractes mentre que el comerç abastarà el 29,9% de les noves altes.

L'auge del comerç electrònic és un dels responsables del considerable augment de les contractacions d'aquest nadal. A les tradicionals compres nadalenques s'uneixen dates promocionals com el *Black *Friday o el *Ciber *Monday, que suposen autèntiques fites per al sector que comporten necessitats de mà d'obra.

En el cas del turisme, es tracta d'una època on la mobilitat nacional té un pes molt rellevant, sobretot pels desplaçaments a les ciutats d'origen o familiars en les dates més assenyalades (Nadal, Nochebuena, Nit de cap d'any…). Però també els ponts tenen rellevància en aquesta època, i incrementen el volum de turistes.

Les empreses demandaran diversitat de perfils

Aquest nou paradigma de turisme i comerç està obligant els ocupadors a demandar perfils diferents als habituals, especialment en el que a competències digitals es refereix. Els candidats hauran de comptar sovint amb coneixements de determinades plataformes tecnològiques pròpies del comerç, l'hostatgeria o la logística. A més, els reclutadors valoren en moltes posicions una experiència prèvia per a una ràpida adaptació a llocs molt dinàmics.

Quant al sector de la logística en concret, s'estima que es demandaran llocs d'empaquetadors, *carretilleros, mossos de magatzem i transportistes, entre altres. També s'incrementen les necessitats de professionals destinats a l'atenció al client, tant per a atenció online com telefònica.

El comerç tradicional, per part seua, també precisarà de perfils que reforcen les seues plantilles davant l'augment de consumidors i buscaran dependents, promotors, *azafatos i perfils comercials, principalment, entre els quals es valora el tracte pròxim amb el client i els seus dots comunicatius.

Finalment, el sector de l'hostaleria necessitarà tant cuiners, ajudants de cuina i cambrers per a cobrir l'augment de la demanda en bars i restaurants, com a personal de suport en hotels, cambreres de pis o personal de recepció, per a donar resposta al pic de demanda d'aquesta època.

Consula la noticia original AQUI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org