Entrar


imagen seccin

Els treballadors amb regulacions d'ocupació augmenten un 26%

La desacceleració econòmica es fa notar pel nombre d'empreses amb problemes per a mantindre l'activitat. L'any comença amb una mala dada. Al gener va haver-hi 253 expedients de regulació d'ocupació, amb 3.380 treballadors afectats, la qual cosa representa un creixement del 25,93% respecte al mateix mes de l'any passat. Llavors, els treballadors embolicats en regulacions d'ocupació van ser 2.684, segons l'informe sobre El mercat laboral i la negociació col·lectiva, al qual ha tingut accés EXPANSIÓN, i que estudiarà hui la junta directiva de la patronal CEOE.

Les empreses afectades al gener van ser 217, la qual cosa suposa un increment del 10,71% respecte a les 196 del mateix mes de 2018.

Hi ha un fet que demostra clarament que les empreses estan detectant un alentiment econòmic i la incertesa. Els expedients de suspensió de contracte, que no d'extinció, van ser els que van afectar el major nombre de treballadors: 1.737, la qual cosa significa un increment del 152,10% respecte a gener de 2018. Aquests expedients poden acabar amb la recuperació de l'ocupació, si milloren les coses; o concloure en un acomiadament col·lectiu, si l'empresa adverteix més problemes.

Els treballadors perjudicats per l'extinció de contractes -un acomiadament col·lectiu- van ser 1.358, amb un increment del 8,64%. Per contra, els ERE de reducció de jornada van afectar 285 empleats, la qual cosa suposa una reducció del 61,74%.

Més enllà de les regulacions d'ocupació, una altra dada que plasma l'alentiment és el fet que fins al 28 de febrer, 203 convenis col·lectius van ser suspesos en la seua aplicació, enfront dels 194 de l'any passat, amb 3.552 treballadors afectats. És a dir, 203 empreses que no van poder fer front a les condicions econòmiques establides amb els seus treballadors.

Per tant, segons els empresaris, l'alentiment de l'economia és una mica més acusada del que opina el Govern. L'Executiu i el Banc d'Espanya calculen que l'economia creixerà enguany un 2,2%, quatre dècimes menys que en 2018. L'FMI va rebaixar ahir la seua previsió per a Espanya en 2019, des del 2,2% al 2,1%. Veure pàgina 22.

A aquests factors cal afegir la incertesa que crea entre els empresaris la inestabilitat política. Les enquestes vaticinen la continuïtat de l'acusada divisió en el Parlament.

Per aquesta raó, a més d'apreciar un increment en el nombre de regulacions d'ocupació, CEOE crida als partits polítics al fet que prevalguen "l'estabilitat política, institucional i la seguretat jurídica per a consolidar les decisions d'inversió i potenciar la creació d'ocupació".

Al gener, Catalunya va ser la comunitat autònoma amb el major nombre de treballadors afectats per un ERE, amb 663. En segon lloc va ser la Comunitat Valenciana, amb 649 treballadors, i ja, a certa distància, la Comunitat de Madrid, amb 491 persones. Per tant, la patronal assenyala que "resulta crucial impulsar iniciatives que donen suport a les empreses en el procés de recuperació, evitant majors càrregues i gravàmens que obstaculitzen la creació d'ocupació".

Pot consultar la notícia original ACI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org