Entrar


imagen seccin

Els espanyols demanden entorns laborals àgils i flexibles i una cultura corporativa compromesa amb els valors i l'entorn

La cultura corporativa de les empreses s'està adaptant a les noves demandes dels professionals, que busquen entorns més àgils, flexibles i compromesos per a treballar. Aquesta és una de les principals tendències en gestió empresarial recollides en ‘Approaching the Future 2019: Tendències en Reputació i Gestió d'Intangibles’, informe de referència elaborat per quart any consecutiu per Corporate Excellence – Centre for Reputation Leadership i CANVAS Estratègies Sostenibles, que s'ha presentat hui a Madrid.

Aquest estudi analitza més de 250 fonts nacionals i internacionals per a identificar les principals tendències globals en matèria de reputació, cultura corporativa, responsabilitat social i uns altres intangibles que estan adquirint cada vegada més pes dins de les companyies. Posteriorment, a través d'una enquesta a 230 directius i experts de 18 països (el 74% d'Espanya) revela com s'estan gestionant aquestes tendències i integrant-se en les estratègies de negoci de les empreses.

D'acord amb l'informe, el 56,1% de les organitzacions consultades ja ha implantat mesures de flexibilitat i noves fórmules i metodologies de treball propiciades per la incorporació de la tecnologia a l'entorn professional; dada que ascendeix fins al 71% en el cas de les empreses de més de 250 empleats. Entre aquestes mesures destaquen l'horari flexible (el 88% d'aqueixes entitats ja l'ofereix als seus empleats), el teletreball (70%), el treball per projectes (54%) o la implantació d'ecosistemes digitals col·laboratius (43%).

“L'agilitat i la flexibilitat s'estan convertint en dues característiques bàsiques que descriuen el futur laboral. Aquestes noves formes d'entendre el treball potencien l'apoderament dels empleats i els brinden l'oportunitat de triar, en entorns flexibles, com optimitzar el seu temps per a millorar la seua productivitat i creativitat”, apunta Isabel López Triana, sòcia fundadora de CANVAS Estratègies Sostenibles.

Així mateix, els empleats concedeixen cada vegada més importància al fet de treballar en empreses que tinguen una cultura corporativa compromesa amb els valors i l'entorn. Segons l'estudi Voice of the workforce in Europe de Deloitte, el 81% dels treballadors demanda que el seu treball diari tinga un propòsit i els permeta aportar un valor a la societat, i un 78% valora positivament treballar en un projecte que estiga alineat amb els seus valors personals.

En aquest sentit, de la consulta de ‘Approaching the Future 2019’ es desprén que el 66% de les empreses estan treballant ja en la redefinició de la seua cultura corporativa i en la reactivació dels valors, donant un paper preferent a la persona com a eix de l'activitat.

Tecnologia i dret a la “desconnexió digital”

L'informe analitza també com repercuteix en la vida de l'empleat la incorporació de la tecnologia en el seu dia a dia laboral i personal. Les tecnologies de mobilitat permeten estar 24 hores connectats, la qual cosa fa que la línia que separa el temps dedicat al treball i a la vida privada siga cada vegada més difusa.

A Espanya s'han fet alguns passos cap a la regulació de la desconnexió digital, amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals. Encara que en el seu article 88.1 aquesta norma assegura que “els treballadors i els empleats públics tindran dret a la desconnexió digital”, no concreta ni mesures pràctiques per a la seua aplicació ni conseqüències en cas d'incompliment. Mentrestant, França compta amb una ‘Llei de Desconnexió Digital’ per a tots els empleats des de 2017.

“La incorporació de la tecnologia a l'entorn laboral i els canvis sociodemogràfics estan obligant les empreses a definir nous plantejaments en la seua cultura corporativa, que combine flexibilitat i valors, però també tenen el repte de buscar la manera que la tecnologia estiga al servei de les persones i millore la seua vida”, afirma Claudina Caramuti, sòcia fundadora de CANVAS Estratègies Sostenibles.

D'altra banda, la digitalització i l'automatització de processos està obligant les empreses a dur a terme importants canvis estructurals en els seus equips i en la seua mentalitat de treball. “La forma de treballar està canviant, i això obliga les companyies a buscar nous perfils professionals amb noves capacitats adaptades a la denominada quarta revolució industrial, i als treballadors a mantindre un aprenentatge continu per a tindre accés a noves oportunitats laborals”, subratlla Ángel Alloza, CEO de Corporate Excellence – Centre for Reputation Leadership.

Puede consultar la noticia original AQUI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org