Entrar


imagen seccin

L'ocupació creixerà més entre les dones, els immigrants i els més qualificats

Espanya crea un de cada quatre noves ocupacions que es generen a la Unió Europea, a pesar que el pes de l'economia espanyola en el PIB comunitari és sol del 12%. Això s'ha vingut produint durant els últims quatre anys de recuperació a causa de creixements de l'entorn del 3% anual, tant del la economia com de l'ocupació a Espanya.

“Aquest volum de creació d'ocupació és insostenible”, assegurava ahir el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver, qui dirigeix també l'Índex ManpowerGroup sobre previsions de creixement de l'ocupació per a 2019 i 2020. Segons les seues estimacions, “el normal” seria que l'ocupació tanque 2018 amb un avanç del 2,5% interanual, per a desaccelerar-se lenta i progressivament al 2,1% anual en el present any i al 1,8% en 2020.

Aquest estudi estima també les característiques dels nous ocupats. Així, els col·lectius entre els quals l'ocupació creixerà més són els immigrants, que s'anotaran avanços de l'ocupació pròxims al 10% en aquests dos pròxims anys; els treballadors amb estudis alts i mitjans, que registraran uns increments d'ús de el 3% i el 4% o les dones, entre les quals l'ocupació creixerà el doble que entre els homes, amb avanços de quasi el 3% anual enfront d'increments de l'1% i 1,5% fins a 2020.

Així mateix, es crearà més ocupació entre els treballadors de 35 i més anys, amb augments de l'ocupació superiors al 2% en comparació amb tímids avanços d'al voltant de mig punt dels joves de 16 i 34 anys, entre els quals fins ara encara es destruïa ocupació. Això tindrà un efecte d'envelliment de la població laboral, per efecte de la demografia, que eleva l'edat mitjana del treballador espanyol als 44 anys.

Això suposa que l'economia espanyola guanyarà uns 375.000 ocupacions de mitjana cadascun d'aquests dos anys i es quedarà, a la fi del pròxim any, a les portes de tornar a aconseguir l'ocupació màxima històrica registrada en el tercer trimestre de 2007. Concretament, el volum total d'ocupats quedaria entorn dels 20,5 milions de treballadors, a penes un 2,8% per davall que en el citat màxim. Si bé, quan acabe 2020 l'ocupació terciària, en serveis, tindrà un 10% d'ocupats més que quan va començar la crisi; la indústria, un 12,7% menys i la construcció, un 54,4% menys.

Pot consultar la notícia original ACI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org