Entrar


imagen seccin

Creixen un 8% els contractes de la campanya de rebaixes

Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món, ha realitzat un estudi sobre la previsió de contractació per a la campanya de rebaixes de 2019, que inclou els contractes extra que es realitzaran per aquesta campanya durant els mesos de gener i febrer en els sectors de comerç i transport i logística. En els últims anys, la contractació durant aquest període s'ha vist afectada per l'auge del consum, especialment del comerç electrònic, un dels principals impulsors de l'augment previst també per a 2019.

Randstad destaca que la campanya de rebaixes de 2019 generarà més de 157.000 contractes en els sectors de comerç i transport i logística, la xifra més elevada de tota la sèrie històrica. En concret, es generaran 157.310 noves contractacions durant els mesos de gener i febrer, un 7,5% més que la xifra registrada durant la campanya de rebaixes de 2018 (146.274) i quasi el doble (90,7%) que la registrada en 2006, quan es van generar 82.496 nous contractes. 2019 se situa com el sisé any de creixement consecutiu en nombre de contractacions, i marca una nova fita en superar per primera vegada en la història la xifra de 150.000.

Quan s'analitza la sèrie històrica, l'anàlisi de *Randstad revela que, després de superar els 82.400 contractes en 2006, aquesta xifra va créixer durant dos anys consecutius fins a aconseguir els 100.000 en 2008. L'any següent, 2009, es va produir el major descens (-51,4%) registrat, quan la campanya de rebaixes va generar menys de 50.000 incorporacions. A partir d'aquest moment, a excepció d'un lleu decreixement l'any 2013 (-2,2%), el nombre de contractes registrats durant aquest període de l'any ha augmentat gradualment durant els següents deu exercicis, fins a aconseguir la xifra més elevada en 2019 (157.310). Malgrat ser el volum de contractació més elevat, i del bon ritme de creixement, es preveu el menor increment dels últims sis anys (+7,5%).

“L'augment del consum en aquesta època de l'any afecta directament a la reactivació del mercat laboral, ja que les empreses necessiten incorporar a professionals per a satisfer l'increment de la demanda, en un sector tan estratègic per a l'economia com és el comerç. Si bé, igual que en la campanya anterior, es preveu una lleu desacceleració en la generació de contractes respecte a anys anteriors, quan l'increment era de dos dígits. *Randstad estima que la tendència per als pròxims anys continuarà sent positiva, encara que el creixement no siga tan accentuat”, assenyala Luis Pérez, director de Relacions Institucionals de Randstad.

Cantàbria i Murcia són les regions que més creixen

Randstad també analitza el comportament del mercat laboral en la campanya de rebaixes segons la regió. Segons les previsions elaborades per Randstad, totes les regions i províncies incrementen el nombre de contractacions per a aquesta època d'any respecte a la mateixa data de l'any anterior, sent Cantàbria (11,7%) la que més creix, seguida de Múrcia (11,4%) i La Rioja (9,6%). A continuació, se situen Aragó (9%), Canàries (8,9%), Andalusia (8,3%), Castella-la Manxa (8,3%), Castella i Lleó (7,8%), Euskadi (7,7), Madrid i Galícia (7,6%), totes elles per damunt de la mitjana nacional (7,5%). Balears se situa al mateix nivell (7,5%).

Amb creixements menys elevats i situant-se per davall de la mitjana nacional, es troben Navarra (7,2%), Comunitat Valenciana (6,6%), Catalunya (5,9%), Astúries (4,3%) i Extremadura (4%).

Si es descendeix a l'àmbit provincial, Castelló (11,9%), Cadis (11,9%), Àlaba (11,1%), Soria (11%), Palència (11%), Cuenca (11%) i Osca (10,9%) són les que creixen a doble dígit. En el costat contrari, amb els menors increments, se situen Badajoz (3,7%), Lleida (3,2%) i Segòvia (1,4%).

En termes absoluts, Andalusia és la regió on més contractes se signaran durant la campanya de rebaixes, amb 28.875 incorporacions. Li segueixen Catalunya (23.795), Madrid (21.240) i Comunitat Valenciana (20.945), amb més de 20.000 contractes cadascuna d'aquestes regions. Dos de cada tres contractes que es realitzaran durant la campanya de rebaixes serà en una d'aquestes quatre comunitats autònomes. D'altra banda, La Rioja (800), Cantàbria (2.185), Navarra (2.310), Extremadura (2.450) i Balears (2.895) són les comunitats autònomes que registraran menys contractes.

El comerç electrònic continua liderant la generació d'ocupació

La campanya de rebaixes és una època on les incorporacions es concentren en el comerç i, durant els últims exercicis, en el sector de logística i transport, degut sobretot a l'auge del comerç electrònic. Es tracta d'un sector que està modificant els hàbits de compra dels consumidors, influint de manera directa en la dinamització del mercat laboral i modificant les necessitats de les companyies a l'hora d'incorporar professionals.

En aquest sentit, els perfils lligats a aquests sectors, com a empaquetadors, carretillers, mossos de magatzem, transportistes, comercials, professionals d'atenció al client i contact center, seran els més demandats durant aquests mesos. Les empreses buscaran en aquests professionals capacitats i característiques entre les quals destaquen l'experiència i la ràpida adaptació al lloc de treball.

No obstant això, l'experiència i una adaptació eficient no són els únics requisits per a accedir a una ocupació durant aquesta campanya. Les rebaixes són una època d'intensa activitat, on l'actitud dels candidats influeix, en moltes ocasions, més que l'aptitud. És a dir, una bona predisposició al treball és fonamental, més encara en els llocs de treball on existeix una clara atenció al públic.

L'auge del comerç electrònic està influint, a més, en la demanda d'habilitats digitals per als professionals per part de les empreses, independentment del sector en el qual operen, o el lloc que necessiten. La digitalització i robotització del mercat de treball està arribant a totes les ocupacions, i cada vegada són més les companyies que necessiten de professionals amb coneixements digitals i formació especialitzada.

Pot consultar la notícia original ACI

962200601
Sant Tomàs, 2
46850 - Olleria (l')
(Valencia)
adl@lolleria.org